La guerra amb ulls de dona

Un experiment a Barcelona reuneix dones de Txetxènia i el Congo.

«Era de nit, uns homes armats van irrompre a la casa i es van endur el fill davant de tota la família. Mentre l’obligaven a entrar dins un cotxe, el noi va mirar cap al pati on hi havia el seu pare, a qui mantenien immobilitzat, i li va dir “Pare, tu no vens amb mi?”. No se n’ha sabut res més. El pare no pot treure’s el sentiment de culpa per no haver pogut acompanyar el fill. » (Taus Serganova. Txetxènia)

«Les violacions massives que pateixen les dones i nenes fan que les famílies deixin els poblats i les seves terres i fugin a les ciutats. Aquestes terres són ocupades després pels agressors. El cos de les dones al Congo és una arma de guerra i una arma política per apoderar-se de les riqueses d’aquest país.» (Sabine Kagunga. RDC)

xerrada-col·loquidones-3

 

La vida de cada dia no és senzilla en aquests dos països tan allunyats geogràficament i culturalment. Tanmateix, el drama que viuen les dones en situació de conflicte no és tan diferent.

I aquest és l’experiment únic que ha fet la Lliga dels Drets dels Pobles: reunir a Barcelona, durant tres dies, una representació de dones txetxenes i congoleses perquè comparteixin el dolor i també, i sobretot, l’esperança.

Traduir els relats esfereïdors d’aquestes dones del rus al francès ha estat una oportunitat per satisfer les ganes que sempre he tingut de saber què passa en altres llocs del nostre món. Treballs com aquest justifiquen amb escreix la meva decisió d’estudiar Traducció. I si he pogut servir de pont perquè comparteixin iniciatives i es transmetin el seu suport, em dono per satisfeta.

«No s’han de tancar els ulls davant el conflicte, perquè tard o d’hora et vindrà a trucar a la porta.»

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *